Triathlonilla on suorituksena extreme-lajin maine, mutta rohkea joukko YTM:n työntekijöitä kävi elokuussa Vierumäellä toteamassa, että suorituksesta voi hyvällä peruskunnolla selvitä kuka vain. Nelihenkinen joukkueemme koostui kolmesta triathlon-ensikertalaisesta, joista kaksi suoritti sprinttimatkan ja yksi perusmatkan. Joukkoa johti jo useamman triathlon-kilpailun kokemuksella Ari Numminen, joka kommentoi työkavereidensa suoritusta seuraavasti: ”On ollut hienoa nähdä kisan jälkeen osallistujat intoa täynnä hehkuttamassa suoritustaan toimistolla, mikä varmasti houkuttelee muitakin kokeilemaan lajia. Kisaan lähdettiin lyhyellä valmistautumisella, mutta kaikki pääsivät silti hienosti maaliin.”
Ensimmäistä kertaa triathlon kisaan osallistuneelle Mikko Hämäläiselle sytykkeen kisaan lähtemiseen antoi aktiivinen pyöräilyharrastus: ”Kiinnosti lähteä kokeilemaan myös triathlonin muita lajeja, kun YTM yrityksenä tarjosi mahdollisuuden. Tuskin olisin ilman työnantajan tukea ja panostusta lähtenyt kisaan. Saatiin hyvä porukka kasaan ja itsensä haastaminen on aina kiinnostanut, joten eihän hommasta voinut kieltäytyäkään.” Heikki Hirvasniemelle yrityksen tuki oli viimeinen niitti monta vuotta haaveillulle triathlon kisareissulle: ”Viimeiset kymmenen vuotta olen ollut aikeissa osallistua kilpailuun, mutta nyt kaikki kolahti kohdalleen. Firma tarjosi osallistumista, kunto oli kohdillaan ja halu kova.”
YTM-Industrial on pitkään panostanut työntekijöidensä hyvinvointiin tukemalla muun muassa urheiluharrastuksia. Triathlon-ryhmä on looginen jatkumo aiempina vuosina useita kisoja kiertäneelle marathon-ryhmälle. Innokkaille kuntoilijoille järjestetään yrityksen toimesta tapahtumien ohella valmennusta, yhteisiä harjoituksia sekä tietysti se tärkein eli mukava ja tuttu osallistujaporukka. Henkilöstön hyvinvointi on yritykselle tärkeä arvo ja tätä on lähdetty tukemaan kokonaisvaltaisella hyvinvointivalmennuksella. Tilannekartoituksen pohjalta tänä vuonna on erityisesti paneuduttu monipuoliseen liikkumiseen, ravintoon ja uneen. Liikuntatapahtumiin osallistuminen toimii erinomaisesti motivaation ja yhteishengen vahvistamisessa.
Matti Ruskokiville sprinttimatkan lyhyt 400 metrin uintiosuus oli ratkaisevassa asemassa osallistumispäätöstä tehdessä: ”Uintia pitää silti jatkossa harjoitella lisää, sillä uin kisamatkan rintauintitekniikalla, jolla 400 metriä avovedessä on sekin haastava suoritus. Kokemus oli silti positiivinen ja ajatuksena olisi ensi vuonna suorittaa perusmatka, jota varten täytyy opetella vapaauintitekniikka.”
Porukan kokenein triathlonisti Numminen toteaa, että uinti on monelle se kaikkein haastavin osuus harrastuksen alussa, jos ei omaa uintitaustaa: ”Uintitekniikka on tärkeätä oppia, jotta pidempiä matkoja voi suorittaa turvallisesti. Useat normaalikuntoisetkin ihmiset pystyvät kyllä pyöräilemään sprinttimatkan 20 kilometriä ja juoksemaan siihen 5 kilometriä päälle. Yksi lajin hienouksista on kuitenkin juuri siinä, että se soveltuu mainiosti kaltaisillemme istumatyötä tekeville erinomaisena ja tehokkaana kuntoiluna tarjoten kokonaisvaltaisen kehon harjoittelua. Uinti tarjoaa ylävartalon ja hartiaseudun harjoitusta ja pyöräilyharjoitus kuormittaa niveliä vähemmän verrattuna esimerkiksi pelkkään juoksuharjoitteluun.”
Myös Mikko Hämäläiselle uinti oli etukäteen ja suoritteena jännittävin osuus kilpailusta vähäisen valmistautumisen vuoksi: ”Jälkikäteen voisi analysoida, että uimassa olisi voinut käydä useamman kerran etukäteen, mutta muuten suoritus sujui hyvin. Tavoitteena oli päästä maaliin ja se toteutui, enkä ollut edes viimeinen, joten tosi hyvä fiilis jäi kokemuksena. ”
Tähän rohkeaan pioneeriryhmään toivotetaan ja toivotaan ensi vuonna lisää jäseniä YTM:n työntekijöistä ja yksi tapahtumaan osallistumisen motiiveista olikin saada näytettyä työkavereille, ettei laji ole pelkästään Ironman-tittelin tavoittelua extreme-olosuhteissa. Tuo oli myös Ari Nummisen mielikuva lajista ennen siihen tutustumista vuonna 2011:”YTM:lle tänä vuonna hyvinvointivalmennuksia tehnyt kokenut triathlon harrastaja ja valmentaja Antti Hagqvist on monia kannustanut sanomalla, että valtaosa perusterveistä ihmisistä voi suorittaa triathlonin puolimatkan ja triathlon tapahtumaosallistujista Vierumäen kaltaisissa kilpailuissa on nimenomaan näitä peruskuntoisia mattimeikäläisiä. Ilmapiiri kisapaikalla on aina todella rento ja kannustava sekä todella yhteisöllinen. Laji siis sopii työpaikkaporukoiden hyvän mielen liikunnaksi huomattavasti mielikuvaansa paremmin.” Pitkään lajia lehdistä seurannut Heikki Hirvasniemi vahvistaa näkemystä: ”Triathlonistit ovat tsemppaavia ja heidän kanssaan oli helppo jutella matkasta. Erinomaisesti järjestetty kilpailu ja kisareitti todella mukava.”
Kaikki YTM:n ensikertalaiset kokivat ensikokemuksen positiiviseksi ja kaikilla on jo suunnitteilla lähteä ensi vuonna kokeilemaan lajia uudestaan. Tärkein tavoite eli maaliin pääseminen toteutui jokaisella, joten YTM-kirjainyhdistelmä saatetaankin jatkossa tuntea myös motosta ”Yhdessä Triathlon Maaliin”.
Onnittelut kaikille hienosta suorituksesta!